Dronefoto van het jaar 2016 – de uitslag is bekend!

De eerste editie van de Dronefoto van het jaar verkiezing zit erop! Honderden deelnemers stuurden de prachtigste dronefoto’s van Nederland in. Uit een eerste selectie van 15 inzendingen koos een vakjury bestaande uit natuurfotografen Bas Meelker en Johan van der Wielen, Henri van Rheenen van CameraNU.nl en Wiebe de Jager van Dronewatch.nl de beste 3 foto’s. Ondertussen kon het publiek stemmen op haar favoriete dronefoto. Er kwamen maar liefst 1.500 stemmen binnen.

De jury vond het best lastig om tot een top 3 te komen. “Dat is een goed teken”, volgens één van de juryleden. Uiteindelijk werd besloten om de eerste prijs toe te kennen aan een kleurrijke en abstracte foto van een zonsopkomst bij De Dollard die je een paar keer moet bekijken voordat je snapt wat je ziet. De foto doet volgens de jury bijna buitenaards aan, en toch kijk je naar een stukje Nederland. De tweede prijs gaat naar een top-down foto van een tractor die het land bewerkt. De jury werd getroffen door de eenvoud, compositie en de structuur van deze foto. De derde prijs gaat naar een luchtfoto van de zonsopkomst bij de Oude Maas in Puttershoek. Met name de contrasterende kleuren in deze foto kon op de waardering van de jury rekenen.

De publieksprijs gaat naar een dronefoto van een zonsopkomst bij de Zaanse Schans. Deze foto kon rekenen op ruim 17% van de stemmen. De resterende foto’s zijn hieronder op volgorde van populariteit weergegeven.

Eerste prijs volgens de vakjury: Eb bij Nieuwe Statenzijl – From The Sky

g0010296

Tweede prijs volgens de vakjury: Boer die zijn land bewerkt – Poldertoren

20160421-dji_0022

Derde prijs volgens de vakjury: Mistige ochtend – J.Groeneweg

dji_0206

Publieksprijs: Oud Hollandsche ochtend – airpixels

foto-pixair

Eervolle vermelding – Windmolenpark Dinteloord – BarDomedia

windmolens-breed

Eervolle vermelding – Zonsondergang Wythmenerplas Zwolle – madebydrones

foto-wedstrijd-2016-0

Eervolle vermelding – Sunset Scheveningen – storm86

sunset Scheveningen

Eervolle vermelding – Cloud Mirror – dronesky.nl

cloudmirror

Eervolle vermelding – Misty – ferrykrauweel

img_0042-2

Eervolle vermelding – Bonte Deken – Doodles

hasselsvennen_dji_0084

Eervolle vermelding – Bollenveld Flevoland – jwchess 

dji_0199

Eervolle vermelding – Like a snake… – SamM

sm16_20161031-dji_0199_1920px

Eervolle vermelding – Waterloop – PaulOostveen

fotowedstrijd-verdronken-land-djip3_0088342-kleiner

Eervolle vermelding – Abstract bollenveld – marcusmphotog

mrcm20160331-0016

 

Breng je stem uit in de Dronefoto van het jaar verkiezing!

De afgelopen drie weken zijn er honderden prachtige luchtfoto’s van Nederland ingezonden voor de eerste Dronefoto van het jaar verkiezing, die Dronewatch in samenwerking met PixAir en CameraNU.nl organiseert. Uit de inzendingen heeft de vakjury een selectie van 15 foto’s gemaakt. Nu is het de beurt aan het publiek om een stem uit te brengen!

Stem nu!

Natuurfotograaf en jurylid Bas Meelker is erg positief over de inzendingen: “Ik heb meerdere keren fotowedstrijden mogen jureren. Maar een fotowedstrijd voor dronefotografie is een primeur. Het is fascinerend om te zien hoe snel dronefotografie zich ontwikkeld heeft. Het niveau is hoog en aan de inzending is duidelijk te zien dat dronefotografie een volwassen stadium heeft bereikt. Wat het extra interessant maakt is dat dronefotografie voor de fotograaf natuurlijk een hele nieuwe dimensie opent qua invalshoeken, creativiteit en originaliteit. Wederom een bewijs dat fotografie nooit stilstaat en continue zichzelf opnieuw uitvindt. Voor mij als jurylid is het een feest om de beelden voorbij te zien komen en Nederland vanuit een hele andere invalshoek te bekijken. Complimenten aan alle inzendingen!”

Ook jurylid Johan van der Wielen – eveneens natuurfotograaf – is enthousiast: “Dronefotografie is in heel korte tijd enorm populair geworden. Toch is het verre van makkelijk! Op de grond heb je maar een paar vrijheidsgraden, je kunt naar links, naar rechts en afhankelijk van je lengte hoog of laag fotograferen. Maar met een drone heb je enorme hoogtemogelijkheden waardoor ook de hoek van de camera een belangrijke vrijheidsgraad wordt. En misschien nog wel het lastigste is dat je vanaf de grond een inschatting moet maken van wat je boven gaat zien. Een drone is een nieuw soort landschapscamera met heel eigen mogelijkheden en het is dan ook niet verwonderlijk te zien dat er al inmiddels heel goede fotografen op dat gebied zijn opgestaan. Voor mij is een dronefoto meer dan een foto uit de lucht, je ziet de grote lijnen, structuren, zonder detail. Spel met licht geeft hele nieuwe invalshoeken, je kunt boven de mist uitkomen en vliegt als een vogel boven het land. Deze wedstrijd geeft aan dat het niveau inmiddels al erg hoog is…  ik kan niet wachten om te zien hoe het er over een paar jaar uitziet!”

Stemmen is mogelijk tot vrijdag 2 december 22:00. Op maandag 5 december worden zowel de publiekswinnaar als de top 3 dronefoto’s van de vakjury bekend gemaakt.

Doe mee aan de Dronefoto van het jaar verkiezing en maak kans op een DJI Osmo!

dronefoto-van-het-jaar-aankondiging-800px

Wil jij samen met ons laten zien hoe mooi Nederland eigenlijk is? Doe dan mee aan de Dronefoto van het jaar verkiezing die Dronewatch in samenwerking met PixAir.nl en CameraNU.nl dit jaar voor het eerst organiseert. Er zijn mooie prijzen te winnen, waaronder als hoofdprijs een DJI Osmo ter waarde van € 659,-. De jurering is in handen van gerenommeerde vakfotografen, en er wordt ook een publieksprijs uitgereikt.

Met de wedstrijd gaan we op zoek naar de mooiste dronefoto van Nederland die in het afgelopen jaar genomen is. Meedoen is eenvoudig: upload je mooiste foto gemaakt met een drone en vrij van watermerken naar PixAir.nl, en selecteer de categorie ‘Inzending Dronefoto van het jaar 2016’. Vermeld ook waar en wanneer de foto gemaakt is, en welke apparatuur je gebruikte. Je mag maximaal drie foto’s inzenden. Door mee te doen ga je akkoord met de wedstrijdvoorwaarden.

Let op: Mocht je een eerder op PixAir geplaatste foto willen indienen, klik dan op ‘Afbeelding bewerken’ boven de betreffende foto en pas de categorie aan. Let wel: alleen foto’s gemaakt in 2016 dingen mee.

Op deze pagina op Dronewatch lees je meer over het tijdschema en het prijzenpakket.

 

De mooiste dronefoto’s van Nederland nu dagelijks in je Instagram-timeline

PixAir-op-InstagramSinds de lancering van luchtfotografieplatform PixAir zijn er al honderden prachtige dronefoto’s geplaatst, die voornamelijk in Nederland gemaakt zijn. Via de nieuwe Instagram-account van PixAir krijg je dagelijks een selectie van de mooiste foto’s in je timeline.

Inmiddels hebben al tientallen dronefotografen een account aangemaakt op PixAir. Iedere dag worden er prachtige nieuwe foto’s geplaatst. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten al dit fotografietalent worden er nu dagelijks 2-3 foto’s geplaatst op Instagram.

Bij elke foto wordt uiteraard vermeld door wie de foto gemaakt is. Wanneer mogelijk wordt ook de locatie toegevoegd. Daarnaast wordt er aangegeven welk type drone er gebruikt werd voor het maken van de betreffende luchtfoto.

Dus zit je op Instagram? Volg dan snel @PixAirNL, en geniet elke dag op je smartphone of tablet van de mooiste dronefoto’s uit binnen- en buitenland!

Al meer dan 250 foto’s geupload naar luchtfotoplatform PixAir

250-fotos-op-PixAir

Sinds de lancering van PixAir eind februari zijn er al meer dan 250 luchtfoto’s geupload. Het betreft zonder uitzondering luchtfoto’s die gemaakt zijn met een drone. Inmiddels telt de PixAir-community bijna 100 leden, waaronder een aantal zeer actieve uploaders.

Opvallend is het grote aantal dronefoto’s van windmolens, zowel oude als moderne. Blijkbaar zijn deze typisch Nederlandse constructies een geliefd onderwerp voor veel luchtfotografen. Ook zijn er veel foto’s geupload van schepen en waterwegen. Een deel hiervan is samengebracht in de collectie ‘Maritiem‘. De allermooiste foto’s zijn verzameld in de categorie ‘Staff Picks‘.

Over het algemeen is de kwaliteit van de ingestuurde foto’s hoog te noemen, ook al zijn er ook foto’s van beginnende dronefotografen in het aanbod te vinden. De meeste foto’s zijn met de DJI Phantom gemaakt, maar ook de Q500 van Yuneec is goed vertegenwoordigd. Een enkeling fotografeert met de Bebop Drone van Parrot, of met de professionele Inspire 1 van DJI.

Inmiddels zijn er achter de schermen ook wat technische verbeteringen doorgevoerd. Zo is de inlogprocedure vereenvoudigd en worden de gegevens van de fotograaf nu naast de foto weergegeven, in plaats van eronder. Ook is er een lightbox geïmplementeerd, waardoor een foto groot wordt weergegeven door er even op te klikken.

Binnenkort zal de gehele user interface vertaald zijn in het Nederlands. Ook zullen er nog verdere functionaliteiten worden toegevoegd. Welke dat zijn, houden we nog even in het midden. Mocht je al even niet op de site gekeken hebben, neem dan even een kijkje. En vergeet niet om je nieuwste luchtfoto’s te delen met de anderen!

Pixair is live!

Pixair-screenshot

Er zijn al heel wat fotografiewebsites te vinden waar je foto’s kunt uploaden en delen met anderen. Maar op het vlak van luchtfotografie is de spoeling tamelijk dun. Pixair springt in dat gat en helpt je om je portfolio kenbaar te maken aan de rest van de wereld. Dus doe je aan dronefotografie, maak je foto’s met vliegers, of doe je aan ‘traditionele’ luchtfotografie vanuit vliegtuigen of helikopters, maak dan snel een profiel aan en deel je mooiste luchtfoto’s!

De website verkeert nog in bèta, en we zouden graag jullie feedback willen horen. Bijvoorbeeld: welke categorieën mis je tijdens het uploaden? Welke tags lijken je handig? Je kunt je commentaar kwijt onder dit bericht op Facebook. Mailen kan ook: info at pixair punt nl.

Maak dus snel een account aan en upload een paar van je mooiste dronefoto’s. In de toekomst gaan we ook dronefotowedstrijden organiseren via dit platform.